Hyppää sisältöön

Matkalla IR-ammattilaiseksi

Tehtäväkenttä, jossa kohtaavat osakemarkkinoiden, sijoittajien ja analyytikoiden odotusten, viestinnän ja markkinoinnin, suhdetoiminnan, strategian ja busineksen sekä lainsäädännön ymmärtäminen…

Tehtäväkenttä, jossa kohtaavat osakemarkkinoiden, sijoittajien ja analyytikoiden odotusten, viestinnän ja markkinoinnin, suhdetoiminnan, strategian ja busineksen sekä lainsäädännön ymmärtäminen, ei ole kovin yksiselitteinen, ja polkuja IR-tehtäviin onkin monia. Itse hyppäsin IR-maailmaan suoraan koulun penkiltä: opiskelin Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa talousviestintää, jonka tarjoaman sijoittajaviestinnän kurssin perusteella innostuin sijoittajasuhteista. IR-aiheisen gradun jälkeen työllistyin suoraan seuraamaan Metson ja Valmetin jakautumista Valmetin IR-tiimiin, jossa matka jatkuu nyt kolmatta vuotta. Voiko hienompaa alkua työelämään kuvitellakaan?

Miten sitten IR-opinnot valmistivat IR-työhön? Opinnot olivat hyvin käytännönläheisiä: arvioimme osavuosikatsauksia, pörssitiedotteita ja nettisivuja, pääsimme kuulemaan IR-ammattilaisten ja analyytikoiden puheenvuoroja sekä tulosjulkistuksia ja tutuistuimme lainsäädäntöön ja sidosryhmien kenttään. Lähtökohta oli kuitenkin vahvasti viestinnässä, ja numeropuolen osaamisen hankkiminen on vahvasti opiskelijan itsensä harteilla – itse luin laskentatoimesta sivuaineen. Gradua tehdessäni pääsin puolestaan haastattelemaan pörssiyhtiöiden sijoittajasuhdevastaavia sekä talousjohtajia.

Opinnot rakensivat ymmärrystä siitä, miten moniulotteista IR-työ on, mutta vasta työelämään siirtyminen havainnollisti, kuinka monia taitoja se myös vaatii. Asiakkaan, eli sijoittajan tai analyytikon työn ymmärtäminen tai heidän ajatusmaailmaansa pääseminen ei ollutkaan niin yksinkertaista tai suoraviivaista. Alkuvaihe olikin haastavaa, kun uusia asioita tulvi ovista ja ikkunoista – jakautumisprosessin omista haasteista puhumattakaan.

Parasta lääkettä kuitenkin ovat olleet yllättävät tilanteet, jossa kovankin paineen alla on joutunut tekemään nopeita päätöksiä ja toimenpiteitä. Jokaisen uuden kokemuksen myötä luottamus omaan osaamiseen on karttunut, ja alkuvaiheen mekaanisen toteuttamisen sijasta työskentely on itsenäisempää ja luovempaa. Tärkeä tukija on ollut vahva, kunnianhimoinen tiimi, jossa korkealaatuista tekemistä, uuden kokeilua ja hyvää tiimityötä pidetään arvossa.

En usko, että IR-työhön on olemassa oikeaa tietä. Sen sijasta tiedonhalu, jatkuva kehittäminen, itsensä haastaminen ja uuden opettelu liittyvät mielestäni läheisesti tämän työnkuvan luonteeseen. Allekirjoitan yhä sen, mikä alun perin minua sysäsi IR:n pariin: IR tarjoaa huikean näköalan yrityksen toimintaan ja erinomaisen paikan kehittää omaa osaamistaan monipuolisesti.

Maija Honkanen

Valmet

Taloustiedottaja

PS. Haastan seuraavaksi kirjoittajaksi Marja Mäkisen Fortumilta, sillä olisi mielenkiintoista kuulla IR-tehtävistä vastuullisuuden näkökulmasta!